Cat costa un site web?

Cat de mult costa un site web pentru intreprinderi mici?


pret webdesignIpotetic, proprietarul unei intreprinderi mici care isi doreste un site web, trimite o cerere de oferta catre 3 companii. Desi cerintele si functiile pe care si le doreste integrate in pagina sunt la fel, pretul nu este deloc asemanator, primul dezvoltator cere cateva sute de euro, al doilea dublu, castigatorul obtine insa o cifra de ordinul miilor. Desigur, va intrebati cum e posibil, sau poate e o gluma? Nicidecum, asta pentru ca in final clientul isi da seama care dintre cele 3 oferte este cea mai rezonabila si care i se potriveste cel mai bine.

cat costaCredeti sau nu, de cele mai multe ori asa se intampla, cei mai multi oameni de afaceri n-au de unde sa stie care oferta este prea ieftina, care este mult prea "umflata" sau care este oferta corecta, de cele mai multe ori avand nevoie de explicatii pentru diferentele de pret. Desigur, puteti alege varianta cea mai ieftina, sa zicem 300E iar mai tarziu o sa realizati ca au fost 300E aruncati, nu se intampla nimic nou, telefonul tot nu suna. De ce? A fost construit prost, fara vreo planificare, fara SEO (optimizare pentru motoarele de cautare), fara vreo optiune de promovare inclusa in pret, doar un template, un meniu, cateva copy paste pe ici pe colo si gata site-ul.

Componente site web basic:

In general, urmatoarele cifre pot fi aplicate pentru estimarea costului unui site web de afaceri mici, de-a lungul etapelor de proiectare, design si executie dar si post-lansare, prin "small business website" intelegand un site de prezentare continand in medie 10-20 de pagini cu un continut de baza si aplicatii uzuale "social sharing", daca doriti o oferta personalizata apelati 0745 262 012.

 • Nume domeniu .com/.net/.org/.. etc. – 10$/an (inchiriat doar, se elibereaza la neplata, greu de recuperat), procedura foarte simpla
 • Nume domeniu .ro – 210 Ron/viata, recomandat a se cumpara direct la de rnc.ro pentru evitarea intermediarilor si a eventualelor litigii
 • Gazduire – intre 20E si 100E pe an (depinde de trafic, latimea benzii si serviciile oferite), sunt recomandate serverele locale sau macar europene, pachetele de date intre marile companii de hosting USA si Romania au o intarziere considerabila, in unele cazuri incarcarea home page-ului ajunge si la 20 s, daca targetul nu este Romania ca si clientela puteti opta fara probleme si pt. companii gen GoDaddy, JustHost, Hostgator etc.
 • Planificare, design si constructie – de la 60 de ore in sus, depinde in mare parte de continutul pus la dispozitie de catre client, de obicei n-are timp, vrea ceva dar nu stie ce sau desi s-a pornit pe o anumita linie vizuala de fapt ar fi dorit optiuni dintr-o alta categorie de preturi etc.
 • Mentenanta site – de la 1700 Ron pe an (depinde de nr. si tipul actualizarilor cerute)
 • Promovare online – de la 2000 Ron pe luna pentru cei hotarati, increzatori in calitatea produselor lor, evident si cu un site web competitiv. Aici se pot efectua campanii Google Adwords, portaluri Shopmania, Tocmai, OLX, Facebook, campanii Email Marketing, investitia se recupereaza si merita pt. site-urile "tinere", suma este totusi proportionala cu nivelul concurentei, unele cuvinte cheie ajung la un cost destul de ridicat pentru afisarea pe prima pagina.

Factori importanti care influenteaza pretul site-ului

Cand incercati sa estimati costurile legate de crearea site-ului este bine sa tineti cont de urmatorii factori::

 • Este un site complet nou sau o reconstructie?
 • Cat de pregatit sunteti – aveti toate detaliile documentelor necesare?
 • Aveti nevoie de un blog sau de o platforma de management al continutului (CMS)?
 • Aveti partea de conceptie grafica deja creata pentru site?
 • Doriti un site cu redimensionare automata pentru telefoane mobile si tablete?
 • Aveti nevoie de suport multimedia?
 • Cat de mult continut aveti si cat mai trebuie creat?
 • Aveti nevoie de functii speciale precum suport social media, SEO, comert electronic etc?
 • Cine va mentine site-ul dupa ce acesta va fi lansat?

Mai jos vor fi prezentate cateva detalii si o estimare despre cat ar trebui sa fie bugetul pentru acestea. Preturile afisate sunt bazate pe experienta si vor fi probabil mai mari sau mai mici, depinzand de nevoie dvs. speciale. Folositi formularul de contact!

Site-urile noi costa mai mult decat cele reconstruite

Cand porniti de la zero, asa o face si web designer-ul. Nu exista niciun punct de plecare, niciun site existent de pe care sa isi faca o idee de brand sau ce suport si functionalitate sunt necesare. Toate site-urile noi necesita un proces indelungat de documentare. Acest proces va ajuta la construirea brand-ului online, structura si functionalitate site-ului. Acest proces este critic deoarece ajuta la atingerea obiectivului si reduce eventualele frustrari. Site-urile de afaceri mici , acolo unde clientul are o imagine clara despre ceea ce vrea, se pot face cu un timp mic de cercetare si documentare, probabil o zi. DAR... la site-urile web mai complexe pot fi necesare saptamani de intalniri si crearea multor documente detaliate pentru a defini pe deplin proiectul.

Design interfata

Design-ul interfatei va cuprinde toate elementele grafice, logo-ul, imaginile si fotografiile, aspectul si functionarea meniului, sunetele, chiar si tema vizuala a paginilor. Termenul se poate referi si la senzatia pe care o ofera vizitatorului atunci cand interactioneaza cu diferite elemente de pe site. Este gresit a se presupune ca chiar daca se va folosi un template cumparat nu va fi nevoie de nicio modificare sau de alte elemente grafice. Conceptia grafica este un proces iterativ, asta inseamna ca graficianul va prezenta mai multe optiuni si apoi va modifica in functie de feedback, ajungandu-se astfel la un design aprobat. Pentru un site de afaceri mic bugetul poate fi intre 400-1000 E pentru a ajunge de la concept la design-ul final, acesta trecand la faza de programare. Nu neglijati si nu faceti economii la partea de conceptie grafica, chiar daca platforma aleasa ofera un suport foarte bun din punct de vedere al functionarii site-ului, fara un design exceptional vizitatorii nu vor mai arunca si o a doua privire. Sa revenim putin la partea de cumparare a unui template: ideea ca putem scuti timp este extrem de atractiva comparativ cu crearea de la zero a tuturor elementelor grafice si a partii de programare, scutind astfel plata graficianului si programatorului alocand doar 100-200$, DAR... nu de putine ori template-ul care ne place nu este realizat si pentru platforma dorita, de exemplu avem nevoie de suport magazin online pe o platforma Magento sau Opencart iar template-ul este pentru Wordpress, sau avem norocul ca platformele sa coincida dar template-ul nu a mai fost actualizat de catre dezvoltator pentru versiunile recente ale platformei, update-uri gen css3 sau html5, culmea ghinionului ar fi sa avem si template si platforma dar hostingul ales sa nu suporte ultimele versiuni de php, css, java sau html. In final toate aceste nesincronizari vor trebui corectate, munca deloc usoara pentru programatori, fiind vorba de zeci chiar sute de fisiere necesare bunei functionari a unui template, o perioada de testare, a diferitelor situatii, interminabila si nici macar asa nu exista garantia ca au fost acoperite toate aspectele. Sfatul ar fi sa alegeti cu mare grija de la cine cumparati si intotdeauna sa fie asigurat suportul tehnic, site-urile gen envato cu themeforest sau templatemonster avand o buna reputatie, si nu in ultimul rand "money back guarantee" unde se poate.

Costuri imagini si grafica

Site-urile web cu elemente grafice si imagini sunt inselatoare, deoarece pot taxa intre 10 si 100$ pentru fiecare imagine, low sau hi-end. Grafica de calitate poate avea un impact major asupra eficacitatii proiectului. Pentru un buget modest costul imaginilor poate ajunge la 100$, depinzand apoi in mare masura talentul graficianului pentru transformarea acestora in ceva unic. Insa doar imaginile nu sunt suficiente, pictogramele pentru iconite si butoane pot imbunatati aspectul site-ului, mai adaugam si pentru ele inca 50$.

Design-ul responsive (adaptabil) pentru dispozitivele mobile si costul acestuia

Dispozitivele mobile devin critice pentru succesul online, iar site-ul dvs. ar trebui sa fie afisat intr-un mod corect pe acestea. O interfata de calitate, bine proiectata, trebuie sa detecteze diferitele dispozitive pe care ruleaza (tablete, telefoane sau PC-uri) si sa se adapteze conform noilor dimensiuni. Preturile pentru responsive design pot fi cu 20-30% mai mari fata de varianta simpla pentru PC. Costul este justificat pentru faptul ca designer-ul va trebui sa regandeasca interfata pentru mai multe dimensiuni, urmat de programator iar in sfarsit, testele dinaintea lansarii site-ului. Aproape toate proiectele ar trebui sa includa o interfata adaptabila.

Costul pentru creare de continut

Evident, cea mai ieftina metoda este de a crea continutul, si a-l introduce in site, singur. Cei mai multi designeri nu au nicio problema in predarea unei pagini cu o zona libera pe care clientul sa o umple. In cazul in care doriti ca firma sa se ocupe si de partea continutului puteti adauga 300-450 lei/pagina.

Optiunile speciale de programare adeseori costa semnificativ

Sunt foarte multe aplicatii pe care dezvoltatorii web le pot integra si care sa imbunatateasca afacerea dvs. dar ele pot creste si pretul. Adeseori multe sunt incluse in pachetul de optiuni dar asta nu inseamna ca ele si functioneaza sau arata asa cum ne-am fi dorit. Iata mai jos cateva estimari, totusi sunt multi factori care pot impinge costurile si mai sus.

 • Sistem de management al continutului personalizat - pentru clientii care vor sa-si adauge singuri continut (articole) pe site dar si optiunea de modificare a acestei interfete. Cele mai intalnite platforme sunt Wordpress, Joomla, Drupal bazate in mare parte pe limbajul php. Costurile modificarii unor astfel de platforme si a integrarii de noi module personalizate pot pleca de la 3000 lei.
 • Instructiuni si documentatie – Probabil aveti nevoie de putin ajutor privind mentenanta si editarea continutului site-ului. Depinzand de cantiatea de informatii oferita si suportul documentatiei costul poate fi intre 500-1000 lei.
 • Blog - Multi clienti isi doresc wordpress sau un blog similar integrat in site, personalizat pe brandul acestora. Pretul poate fi intre 2000 si 4000 lei.
 • Magazin online, cos de cumparaturi, cataloage, procesare plata, incepand cu 3000 lei in functie de cerinte.
 • Campanii Email Marketing - Clientii care vor sa construiasca o baza de date cu mailuri si sa trimita newslettere sau diferite anunturi au nevoie un instrument de gestionare al acestora. Se pot integra diferite aplicatii gen mailchimp, interspire, graphicmail, constant contact, etc. apoi crearea unui design grafic necesar acestora. Pretul pleaca de la 1000 lei.
 • Branding si Identitate - Logo design (Sigla) este adesea cerut, timpul de regula pornind de la 8 ore in care sunt prezentate 6 logo-uri intr-o forma grosiera, in cazul in care vreuna din variante este acceptata urmeaza o serie de retusari pentru a ajunge la forma finala, preturile fiind intre 800 si 2000 lei.
 • Brandbook online- Ghid online pentru brand-ul companiei, intareste brandul si asigura documentatia asupra liniei de design ce trebuie respectata, util pentru serviciile online de marketing si printare.Pretul de pornire 2000 lei.
 • Pagini de destinatie personalizate sau Landing Pages - sunt pagini care promoveaza un anumit produs sau serviciu, de obicei sa face trimitere catre ele din corpul mailurilor, campaniilor sociale sau bannerelor. Pot fi create incepand cu 800 lei.
 • Feed-uri web de stiri in ambele sensuri, continut de informatie expediat si continut primit, se pot adauga incepand cu 700 lei.
 • Form de contact si expertiza - de la 600 lei
 • Newsletter - Buletine informative, incepand cu 500 lei
 • Integrare reclama (Google AdWords) - 500 lei
 • Integrare galerie foto - 500-1000 lei
 • Statistici: Google analytics, rapoarte personalizate, etc - 500-3000 lei
 • SEO: optimizari pentru continutul site-ului si optimizari in afara acestuia gen rapoarte presa, creare de linkuri, reclama si campanii social media, preturile sunt intre 1500 si 10000 lei.
 • Social media: Creare si administrare profile pe retelele de socializare FaceBook, Twitter, YouTube, Pinterest, Google+, LinkedIn etc - 1200-5000 lei.

Deci, cat costa un site web?

Majoritatea site-urilor web ajung sa coste la data lansarii intre 2000 si 9000 lei. Folosind estimarile anterioare putem deduce ca pretul poate creste foarte usor. Pentru a reduce costurile este bine sa stim ce pondere are fiecare etapa:

 • 15% Planificare
 • 25% Design interfata
 • 40% Programare si implementare
 • 20% Management proiect

Nu uitati de costul mentenantei

Site-urile nu se actualizeaza singure, cele mai bune aducand continut nou tot timpul. De cele mai multe ori proprietarii neglijeaza aceste costuri sau se gandesc ca le pot face singuri. Insa atunci cand acestia sterg din greseala pagina de start si pierd timp pretios din vanzari incercand sa repare fara sa amintim de proasta reputatie creata, atunci isi doresc sa fi platit acele costuri suplimentare pentru un contract de mentenanta. Este bine ca oferta aleasa pentru executarea site-ului web sa includa si o perioada de mentenanta post lansare unde de cele mai multe ori clientul suna pentru mici cereri.

Contractele de mentenanta variaza in functie de asteptarile avute, bugetul alocat fiind de minim 300 lei pe luna doar pentru a rezolva micile probleme, acest pret crescand in cazul care clientul doreste si adaugare de produse, poze sau articole, mentenanta social media sau buletine informative.

Nota de sfarsit

Daca site-ul web este o parte esentiala a afacerii dvs. nu faceti economii legate de aspectul si dezvoltarea acestuia, Daca sunteti dispus sa platiti 50000E pt. un magazin de bricolaj atunci nu va sustrageti de la o investitie de minim 2000 pentru site-ul web.

Trimite-ti o cerere de oferta cu cerintele dvs. sau apelati 0745-262-012, si veti primi in scurt timp o oferta cu recomandari personalizate.

estimare rapida